sunnuntai 28. marraskuuta 2010

1. Adventti: Nöyrtymisen adventti

"Adventti (lat. adventus Domini, ”Herran saapuminen / tuleminen”) tarkoittaa joulua edeltävää vajaan neljän viikon jaksoa kristillisessä kirkollisessa kalenterissa. Läntisten kirkkojen kirkkovuosi on keskiajan lopulta lähtien alkanut ensimmäisestä adventtisunnuntaista, joka on aikaisintaan 27. marraskuuta ja viimeistään 3. joulukuuta. Adventtisunnuntait ovat neljä joulua edeltävää sunnuntaita. Jokaisena sunnuntaina sytytetään adventtikynttilä.

Adventtia edeltää edellisen kirkkovuoden viimeinen sunnuntai eli tuomiosunnuntai.

Adventtiaika alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista ja päättyy jouluaattoon. Se on valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen, Vapahtajan tulemiseen. Adventtiajan jumalanpalvelusten teemat liittyvät Jeesuksen saapumiseen maan päälle. Adventtiaikaa kutsutaan myös pieneksi paastoksi tai adventtipaastoksi erotuksena pääsiäistä edeltävästä suuresta paastosta. Aikaisemmin adventtiaikana oli tapana harjoittaa katumusta ja paastota. Tästä muistona on juhlapöydän joulukala. Sekä adventtiaikana että pääsiäistä edeltävänä paastonaikana liturginen väri kirkoissa on pääsääntöisesti violetti, ensimmäisenä adventtisunnuntaina kuitenkin valkoinen. Vähitellen adventtiajasta on muodostunut iloisen jouluodotuksen ja yhdessäolon aikajakso, jolloin vietetään lukemattomia pikkujouluja.

Adventtiajan jälkeen tulee 12 päivän kestävä jouluaika, joka kestää joulupäivästä loppiaiseen. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa joulunajan katsotaan nykyään alkavan jouluaattona puolenpäivän aikaan. Mikäli jouluaatto sattuu sunnuntaiksi ja näin ollen samaksi päiväksi neljännen adventtisunnuntain kanssa, käytetään siis aamupäivällä violettia liturgista väriä, mutta iltapäivän ja illan tilaisuuksissa valkoista.

Nöyrtymisen adventti

Ensimmäinen adventtisunnuntai, nöyrtymisen adventti (Adventus humiliationis) on Suomessa yksi suosituimmista juhlapyhistä. Perinteen mukaan evankeliumina on palmusunnuntaihin kuuluva kertomus Jeesuksesta, joka ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Siten adventti liittyy palmusunnuntain ja pääsiäisen tapahtumiin. Aikojen kuluessa ensimmäisestä adventtisunnuntaista on tullut ilonjuhla, johon kuuluu tärkeä sävellys Hoosianna-hymni. Hymnin sävelsi saksalainen Vogler 1700-luvun lopulla, ja se esitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 1807. Hoosianna! – huudahdus on oikeastaan rukous joka tarkoittaa ”oi auta, pelasta!”, mutta jo ennen Jeesusta sitä pidettiin yleisenä juhlahuutona ja riemunilmauksena. Ensimmäinen adventtikynttilä symboloi odotusta."

Tämän meille tiesi kertoa wikipedia... täytyy tunnustaa, etten olisi tiennyt! Rauhallista ensimmäistä adventtia kaikille lukijoille!


(mistä näitä koiran karvoja aina ilmaantuu... ennustan, että illalla kun polttelemme vähän enemmän kynttilöitä, tuoksahtaa meillä palanut koiran karva... yök!)

post signature

7 kommenttia:

  1. Olipas mahtava tietoisku!
    Hyvää ensimmäistä adventtisunnuntaita Sinulle, miehellesi ja vanhemmillesi!
    Terveisin Ahti

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ihanasta Joulublogista ja kivasta tavasta kertoa adventista. Vaikka olisi tiennyt, ei ehkä muistaisi. Me lähdemme kirkkoon laulmaan ja kuuntelemaan 1. Adventtisunnuntain sanomaa.
    Mukavaa päivää sinnekin
    tuksu

    VastaaPoista
  3. Tunnelmallista ensimmäistä adventtia! :)

    VastaaPoista
  4. Ihanan jouluinen tunnelma noissa kuvissa : )
    Mukavaa adventtisunnuntaita !

    VastaaPoista
  5. Tauno Väinölä kirjoittaa kirjassaan "Virsikirjamme virret" Hoosiannasta:
    - saksalainen Georg Joseph Vogler sävelsi hymnin Tukholmassa, kantaesitys oli 1795. Vogler toimi silloin Kuninkaallisen oopperan musiikinjohtajana.
    -Suomessa se esitettiin 1.kerran luultavasti jo 1797. Paikkana Turku, esityskielenä ruotsi ja esityksen johti Turun Soitannollisen seuran kapellimestari.
    - E.A HAgfors käänsi Hoosiannan suomeksi ja julkaisi sen 1871. HAgfors oli Jyväskylän seminaarin opettaja ja sieltä valmistuneiden opettajien kautta Hoosianna levisi nopeasti ympäri Suomea.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...