perjantai 15. huhtikuuta 2011

Jälkipuinti

Sanomalehdet joutuivat toimimaan erittäin vajavaisten tietojen varassa. Ensimmäiset uppoamisen jälkeen ilmestyneet lehdet kertoivat, ettei Titanicin haaksirikossa ollut kuollut ainuttakaan ihmistä, ja että Titanicia oltiin hinaamassa Halifaxiin. Pian suuren onnettomuuden tuhot kuitenkin tulivat kokonaisuudessaan julki. White Star Line vuokrasi CS Mackay-Bennettin noutamaan ruumiita onnettomuuspaikalta. Mutta laivan päästyä perille kävi ilmi, että ruumiiden määrä ylitti laivan kapasiteetin, ja osa laivaan nostetuista jouduttiin tutkimusten jälkeen hautaamaan mereen. MacKay-Bennetillä oli liki kahden viikon matkan jälkeen mukanaan 190 vainajaa, lisäksi 106 uhria oli haudattu mereen. Varustamo joutui vuokraamaan kolme muutakin alusta. Yhteensä 209 ruumista tuotiin maihin haudattavaksi, suuri osa heistä lepää Halifaxin kolmella hautausmaalla.
Southamptoniin pystytetty muistomerkki Titanicin onnettomuudessa kuolleiden konemiesten muistoksi. Lopulta ymmärrettiin, että kyseessä oli kaikkien aikojen suurin rauhan ajan merionnettomuus, joka oli vaatinut 1 500 uhria. Vain 706 ihmistä selvisi onnettomuudesta. Titanicilla matkustaneista koirista vain kaksi sylikoiraa pelastui omistajineen, vaikka eräs laivan stuerteista vapautti koirat laivan kennelistä ennen uppoamista. Monet matkustajat kertoivat nähneensä koirien juoksevan pitkin kantta.

Monet eloonjääneet kolmannessa luokassa matkustaneet valittivat myöhemmin siitä, että laivan henkilökunta auttoi vain ensimmäisen luokan matkustajia ja jätti samalla kolmannen luokan matkustajat kuolemaan lukitsemalla ovet estäen näitä pääsemästä alkuaankin liian vähäisiin pelastusveneisiin. Väitteelle ei kuitenkaan löydetty perusteluja turman jälkeisessä tutkinnassa.
Kaikki venekannelle asti päässeet kolmannen luokan naiset ja lapset, jotka veneisiin halusivat, myös pääsivät niihin. On kieltämättä totta, että ensimmäisen luokan miehiä pelastui enemmän kuin kolmannen luokan lapsia. Asia ei kuitenkaan ole aivan mustavalkoinen, sillä suuri osa kolmannen luokan matkustajista ei koskaan edes yrittänyt päästä veneisiin."

Lähte wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...