Wikipedia valaisee meitä näin aiheesta Runebergin päivä ja Runebergin torttu.
"Suomenruotsalaisen runoilijan Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) syntymäpäivää alettiin juhlia runoilijan täyttäessä 50 vuotta. Nykyään Runebergin päivä on liputuspäivä ja silloin on tapana syödä Runebergin torttuja.
Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera.
Kotitekoiset runebergintortut ovat yleensä matalia ja muffinssimaisia, eivätkä ne yleensä sisällä alkoholipitoista arrakkipunssia tai rommia.
Historia
Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta."
Runebergin tortun ohjeen meille taas antoi Hellapoliisi
Runebergin tortut 18 kpl
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl siirappia
2 munaa
1 1/2 dl maitoa
50 g mantelirouhetta
1 1/2 dl murustettuja piparkakkuja
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2-1 maustemitallinen manteliaromia TAI karvasmanteliaromia
Pinnalle:
n. 100 g vadelmahilloa tai -marmeladia
n. 150 g Mansikanmakuista tomusokeria tai tomusokeria
vettä sen verran, että tahnasta tulee erittäin paksu
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää siirappi ja munat yksitellen, hyvin vatkaten.
Sekoita joukkoon maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Mausta lopuksi manteliaromilla.
Tarkista maku.
Jaa taikina leivosvuokiin ja paista uunin keskiritilätasolla 175 asteessa n. 15 minuuttia.
Pursota jäähtyneiden torttujen pinnalle vadelmamarmeladia tai -hilloa.
Tee paksu seos tomusokerista ja tilkasta vettä, pursota seos suorapäisellä tyllalla hillon ympärille."
Lisää Runebergin päivän kuvia löydät Koti Kainuunkadulla blogistani!
Oikein hyvää, myöhästynyttä Runebergin päivää kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti