torstai 6. tammikuuta 2011

Loppiainen


Nyt se on sitten virallisesti ohi, joulu nimittäin. Vastoin parempaa tahtoani kuusi riisuttiin ja vietiin pois. Sääli. Se oli niin ihana tunnelman luoja, nyt on vain tyhjää ja autiota. Toisaalta ikävä taas ei tule joulukuusessa asustellutta hämähäkki perhettä, jonka seurauksena olen tappanut kolmen päivän sisällä 8 hämähäkkiä pois olohuoneen nurkista! YÖK!

Mutta mikä loppiainen on? Miksi sitä vietetään? Miksi joulun pitää päättyä siihen?  Sen tarkempaa referoimatta kopion seuraavan tekstin suoraan wikipedian puolelta, olen minäkin sitten pikkuisen viisaampi tämän asian suhteen.. =D

"Loppiainen (myös teofania tai epifania) on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhät. Sitä nimitetään myös Jumalan ilmestymisen juhlaksi, ja se on todennäköisesti joulua vanhempi kristillinen juhla. Loppiaista vietetään 6. tammikuuta. Suomessa loppiainen oli vuosina 1973–1991 työmarkkinajärjestöjen toivomuksesta aina lauantaina, aikaisintaan 6. ja viimeistään 12. tammikuuta. Juhlan merkitys vaihtelee eri kirkkokunnissa.

Loppiainen ortodoksisessa kirkossa

Ortodoksisessa kirkossa loppiainen, teofania, on Vapahtajan kasteen juhla. Raamatun mukaan Jumala ilmestyi kolmiyhteisenä Jeesuksen kasteen yhteydessä, jossa Jeesusta kastettaessa (Poika) taivaasta kuului ääni ”Tämä on minun rakas poikani, johon minä olen mielistynyt” (Isä) ja Pyhä Henki ilmeistyi kyyhkysen muodossa. Nimi epifania tarkoittaa valon juhlaa, valon juhla eli oikean uskon ja tiedon valkeuden antamista ihmisille.

Teofanian karjalankielinen nimitys on Vieristä, sanasta risti, koska silloin ortodoksisessa kirkossa toimitetaan niin sanottu suuri vedenpyhitys upottamalla risti kolme kertaa veteen ja rukoilemalla, että Pyhä Henki pyhittäisi veden. Tämä vihkiminen tapahtuu yleensä joen tai järven rannalla, mikäli siihen on mahdollisuus. Vedenpyhitys on muistutus Jeesuksen kasteesta. Teofania on yksi ortodoksisen kirkon 12 suuresta juhlasta, ja se on pääsiäisen ja joulun ohella vanhin kristillisistä juhlista.

Loppiainen läntisissä kirkkokunnissa

Katolisessa ja luterilaisessa kirkossa loppiaista vietetään itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä. Monissa maissa sitä nimitetäänkin kolmen kuninkaan juhlaksi. Se on omistettu myös lähetystyölle.

Vaikka loppiainen suomen kielessä viittaa nimelläänkin jouluajan loppumiseen, suomalaisessa kansanperinteessä joulunajan on kuitenkin yleisesti katsottu jatkuvan sen jälkeenkin Nuutin päivään saakka."

Nyt kun muistaisi tämän kaiken vielä ensi jouluun!

Mutta nyt, iso kiitos kanssanne vietetystä joulusta. Availen taas Kainuunkadun joulua 28. syyskuuta. Siitä alkaa sitten "100 päivää joulua" -osio uudestaan, jatkuen aina uudestaan loppiaiseen. Siihen asti  minulle saa laittaa ehdotelmia, linkkejä, ideoita, keksintöjä, mitä tahansa, mikä liittyy jouluun, uuteen vuoteen tai jopa halloweeniin, sehän tulee olemaan myös siinä välissä!

Jälleen kerran, iso kiitos kaikille ja syksyllä nähdään uudestaan, ellet tule käymään tuolla Koti Kainuunkadulla -blogin puolella!

post signature

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia inspiroivasta blogistasi. :) Kurkin toisellekin puolelle. ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos näistä tunnelmista. Hauska tuo neulas-kuva. Meidän kuusi tönöttää vielä vahvana salissa. Nuutinpäivään saanee olla. Ylimääräistä elämää en ole siellä havainnut :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...